Verzending binnen 24 uur Veilig betalen Gratis verzending vanaf 150€

bouw

Groot cementbedrijf verbetert voorraadmeting met Elios 3

Een cementfabriek in Frankrijk heeft LiDAR-gegevens van de Elios 3 gebruikt bij voorraadmetingen voor een klinkerinventarisatie. Hierdoor is het proces veiliger en nauwkeurig geworden.


Voordelen in een notendop

 1. Snelheid
  In 30 minuten – 10 minuten voor het verzamelen van gegevens en 20 minuten voor de nabewerking met GeoSLAM Connect – konden de operatoren van de fabriek een nauwkeurige voorraadmeting van de klinkers maken.
 2. Werken in stoffige omgevingen
  De 3D Live Map van de Elios 3 maakte het mogelijk om in de silo te vliegen, ondanks het slechte zicht door de grote hoeveelheid stof.
 3. Veiligheid
  De nauwkeurigheid van de voorraadmeting was een pak betrouwbaarder dan die van de traditionele methode. Hierbij staat men op een platform in de silo en gebruikt men een stok om de hoeveelheid klinkers in de silo te schatten.


Inleiding

Klinkers worden gebruikt voor de vervaardiging van verschillende soorten cement. Tijdens het productieproces worden de klinkers vermalen tot een fijn poeder, dat vervolgens gebruikt wordt als bindmiddel om cement te maken.

Klinkers zien eruit als kleine grijze steentjes. Ze worden opgeslagen in grote silo’s. Het is belangrijk voor cementfabrieken om te weten hoeveel ze in voorraad hebben. Zo kunnen ze plannen hoeveel cement ze zullen kunnen produceren.

In de meeste cementfabrieken houden de operatoren handmatig bij hoeveel klinkers ze in voorraad hebben. Daarvoor moet een medewerker van de fabriek op een platform in een silo staan en met een lange stok in de daaronder opgeslagen klinkers prikken. Door met de stok te voelen, maakt de medewerker een schatting van de hoeveelheid die momenteel in de silo opgeslagen is, om die daarna aan het productieteam te rapporteren.


Behoefte van de klant

Klinkersilo’s zijn stoffige, donkere en potentieel gevaarlijke omgevingen.

In een cementfabriek in Frankrijk moesten werknemers die klinkerinventarisatie doen met behulp van de hierboven beschreven stokmethode. En dit op een klein, wankel platform dat zich 25 meter in de lucht boven in de silo bevindt.

Deze aanpak stelde hen bloot aan de gevaren die inherent zijn aan werken op hoogte en leverde bovendien vrij onnauwkeurige gegevens op over de hoeveelheid klinkers in de silo.

Operatoren van deze cementfabriek wisten dat deze aanpak onnauwkeurig en potentieel gevaarlijk was. Daarom gingen ze op zoek naar nieuwe technologieën die dit proces konden verbeteren.


Oplossing

Ze besloten de Elios 3 te testen tijdens een inventarisatie én of de bekomen gegevens vervolgens verwerkt konden worden met GeoSLAM Connect.

De Elios 3 is uitgerust met een LiDAR-sensor, waardoor hij tijdens de vlucht zeer nauwkeurige gegevens kan verzamelen. De LiDAR-gegevens van de Elios 3 maken het, met behulp van SLAM (simultane lokalisatie en kartering) ook mogelijk om in real-time 3D-kaarten te maken terwijl de drone vliegt. Deze kaarten maken van de Elios 3 een ideaal instrument om te werken in een stoffige omgeving zoals de klinkersilo. Zelfs als de live videobeelden van de drone door stof verduisterd worden, kan de piloot vliegen met behulp van de 3D Live Map. Zo ziet hij waar de drone zich binnen de silo bevindt en kan hij zelfs vliegen als de drone visueel blind is.


Resultaten

De voorraadmeting van de klinkers met de Elios 3 was een succes. Die verliep niet alleen sneller maar bleek ook veel nauwkeuriger dan de handmatige inventarisatie.

Verder kon de piloot in de stoffige omgeving werken met behulp van de 3D Live Map van de Elios 3, en bleef de drone – ondanks het gebrek aan zicht – stabiel dankzij het stabilisatiesysteem met LiDAR.

Hieronder alle voordelen die de cementfabriek realiseerde dankzij Elios 3:

 • Snelheid
  In 10 minuten vliegtijd en 20 minuten post-processing op GeoSLAM Connect konden de medewerkers van de fabriek een zeer nauwkeurige volumemeting van de klinkers verkrijgen.
 • Nauwkeurigheid
  De voorraadmeting van de Elios 3 was veel nauwkeuriger dan de traditionele methoden.
 • Stoffig vliegen
  De grote hoeveelheid stof die aanwezig is in klinkersilo’s en andere activa in cementfabrieken kan het moeilijk maken om erin te vliegen of enig werk te doen. Maar de 3D Live Map van de Elios 3 en de geavanceerde stabilisatie maakten de missie mogelijk.
 • Veiligheid
  Het gebruik van de Elios 3 voor de voorraadmeting, betekende dat niemand op het wankele platform op 25 meter hoogte hoefde te klimmen om handmatig de gegevens te verzamelen.
 • Dekking
  De 3D Live Map van de Elios 3 garandeerde het personeel van de fabriek een volledige dekking van de klinkers voor de voorraadmeting.

Aanvullende visuele inspectie van een filterschacht

Naast het inventariseren van de klinkers met de LiDAR-gegevens van de Elios 3, besloot het fabriekspersoneel de drone te testen voor het inspecteren van een filterschacht.

Het personeel vermoedde dat de balken van de schacht beschadigd waren en wilden zien hoe de balken er van dichtbij uitzagen.

Toen de Elios 3 in de filterschacht vloog, konden de inspecteurs meteen zien dat verschillende balken ernstig beschadigd waren. Deze bevindingen hielpen het onderhoudsteam bij hun inspanningen. Er werden snel herstellingen gepland zodat de schacht kon blijven functioneren en ongeplande sluitingen van de fabriek vermeden konden worden.


Conclusie

De voorraadmeting in de klinkersilo was zo’n succes dat de operatoren overwegen om de Elios 3 permanent in te zetten voor hun inventarisatiebehoeften.

Naast het inventariseren van klinkers, overweegt het personeel om de Elios 3 te gebruiken voor regelmatige visuele inspecties van de binnenkant van verschillende fabrieksactiva.

Aangezien piloten zelfs in zeer stoffige omgevingen met de 3D Live Map kunnen vliegen, kan de Elios 3 gebruikt worden in tal van installaties waar stof het zicht of de bediening doorgaans bemoeilijkt.


Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.