Verzending binnen 24 uur Veilig betalen Gratis verzending vanaf 150€

ground sample distance: wat het is, hoe het wordt berekend en hoe het uw dronegegevens beïnvloedt

Als u een drone gebruikt om oppervlakte in kaart te brengen, moet u weten wat de ground sample distance, of kortweg GSD, inhoudt. De berekening van de GSD is essentieel voor het bepalen van de schaal van uw karteringsproject en voor betrouwbare resultaten. Zonder GSD loopt u het risico onnauwkeurige gegevens te verzamelen of een kaart te krijgen die niet bruikbaar is. Of u nu wordt ingehuurd om de exacte grenzen van een stuk land te bepalen, om de stroming van een rivier in kaart te brengen, of om een 3-D model van een nieuwe ontwikkeling te maken, GSD is een metriek die u gewoon niet kunt missen.


Wat is de grondmonsterafstand?

Drone-kaarten zijn, net als alle digitale beelden, in wezen combinaties van kleine vierkantjes van één kleur, samples genoemd. In dit geval is een monster gelijk aan een enkele pixel. De GSD beschrijft de afstand tussen het middelpunt van twee opeenvolgende pixels. GSD is een belangrijke berekening voor zowel luchtfotografie als fotogrammetrie, een courant gebruikte techniek voor het maken van 3D-topografische kaarten. 

Inzicht in de grootte van elke pixel is noodzakelijk om de volledige schaal van uw kaart te begrijpen en beslissingen te nemen op basis van duidelijke informatie. Een goede GSD is van het grootste belang. Een fout van een centimeter of minder kan onbeduidend lijken. Maar als de fout wordt geëxtrapoleerd over honderdduizenden pixels, ontstaat er een ernstige discrepantie tussen uw kaart en de werkelijkheid, waardoor metingen bijna onmogelijk worden. Om het zekere voor het onzekere te nemen, gebruiken landmeters altijd de laagst mogelijke waarde bij de berekening van de GSD.


Waar wordt GSD voor gebruikt?

GSD is een factor voor iedereen die gebruik maakt van luchtmeetkunde om nauwkeurige kaarten en modellen te maken. Landmeters werken natuurlijk in een verscheidenheid van industrieën, en hun werk is onmisbaar voor veel mensen. In vrijwel elke sector waar landmeters vertrouwen op nauwkeurige metingen, is GSD een belangrijke berekening. 

Gebieden waar GSD van belang is:

Bouw: drones worden gebruikt om hele bouwplaatsen tegen een gereduceerde prijs op te meten, en ook om de afmetingen van verschillende elementen van een project te bepalen.

Cartografie: Het is geen verrassing dat kaartenmakers snel de drone-karteringstechnologie hebben overgenomen.

Mijnbouw: Drones worden gebruikt om op een effectieve en veilige manier open mijnen en steengroeven te onderzoeken op manieren die mensen niet kunnen. Ze zijn ook nuttig voor het meten van voorraden. 

Brandbestrijding: Drones worden ingezet in de strijd tegen bosbranden, zoals bij voorgeschreven brandwonden. 

Architectuur: Net als in de bouw gebruiken architecten dronemapping om nauwkeurige 3D-modellen te bouwen en alle ins en outs van een bouwplaats te plannen.

Landgrenzen: Luchtkartering kan worden gebruikt om landeigendom te bepalen en geschillen te beslechten.

Hoewel al deze landmeetkundige taken een nauwkeurige GSD-berekening vereisen, zullen de specifieke kenmerken van de taak van invloed zijn op het type drone dat u gebruikt.


Welk GSD-nauwkeurigheidsniveau heeft u nodig?

Omgekeerd zullen pixels met een hogere GSD minder nauwkeurig zijn, omdat een pixel dan een groter stuk land vertegenwoordigt. Hoe nauwkeurig de GSD moet zijn, hangt af van het soort werk dat u doet en de details die u nodig hebt. Als algemene vuistregel geldt dat projecten met een grotere schaal een hogere GSD toelaten, terwijl projecten met kleinere details een lagere GSD vereisen. 

Als u bijvoorbeeld aan een bouwproject werkt en de afstand tussen twee balken moet weten, hebt u een GSD nodig die klein genoeg is om de grootte van elke balk te kunnen bepalen en ze te plaatsen. Als u echter eigendomslijnen probeert te markeren op een zeer groot stuk land, zult u waarschijnlijk hoger willen vliegen. 

Uiteindelijk zal de juiste GSD degene zijn die je in staat stelt om gedetailleerde beelden te maken terwijl je toch hoog genoeg vliegt om een overmatig aantal foto’s te vermijden. Een te hoge GSD levert wazige beelden op die u niets zeggen. Ga te laag, en uw onderzoek zal extra GB in beslag nemen en mogelijk langer duren dan verwacht om te voltooien, zelfs met geavanceerde software zoals DJI Terra, die is geoptimaliseerd om uw gegevens te verwerken en om te zetten in 3D-modellen en bruikbare kaarten. 


Hoe wordt GSD berekend?

De berekening van de afstand tussen de sensoren vereist slechts een paar gegevens en kan met de hand of met een rekenprogramma worden uitgevoerd. Om de GSD zelf te berekenen, moet je de hoogte en breedte van de sensor kennen, en de hoogte en breedte van het beeld op je drone, evenals de brandpuntsafstand en de vlieghoogte. Elk van deze gegevens moet beschikbaar zijn op je drone. Je kunt dan elk getal in twee basisformules stoppen, één voor de GSD hoogte en één voor de GSD breedte. 

         – GSDh= vlieghoogte x sensorhoogte / brandpuntsafstand x beeldhoogte;

         – GSDw= vlieghoogte x sensorbreedte / brandpuntsafstand x beeldbreedte 

Het relevante GSD-getal is de laagste waarde, om er zeker van te zijn dat u het ongunstigste scenario gebruikt.

Als wiskunde niet uw sterkste kant is, kunt u ook een online rekenhulpmiddel gebruiken. Deze tools hebben de technische specificaties van een drone-model, zoals het beeld, de sensorlengte en de hoogte, al vastgelegd; wat betekent dat u alleen uw drone hoeft te selecteren en de vlieghoogte in te voeren. 


Onovertroffen nauwkeurigheid met de Matrice 300 RTK

Een drone nodig die de volgende generatie kartering mogelijk maakt? De Matrice 300 RTK is ontworpen met landmeters in gedachten en bevat alle functies die u zoekt. Deze drone kan tot op de centimeter nauwkeurig meten en is robuust genoeg voor elke klus. Combineer dit met de Zenmuse P1 camera en intuïtieve drone mapping software zoals DJI Terra, en de kennis van hoe GSD berekeningen te gebruiken om de resultaten te maximaliseren, en u bent klaar om elke luchtmeetkundige job aan te pakken. 

Bron: DJI Enterprise


Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.