✓ Vandaag besteld, binnen de 24 uur verzonden | ✓ Gratis verzending vanaf €150 | ✓ Uitstekende afterservice

De Elios 2 garandeert de veiligheid van Rotterdamse brandweer

Het ‘Digitaal Verkenningsteam’ van de Rotterdamse brandweer heeft een van de grootste vloten robots ter wereld voor het bestrijden van branden. Lees hieronder hoe de Elios 2 in die vloot past.


Intro

De Rotterdamse brandweer heeft een van de grootste, meest geavanceerde dronevloten ter wereld. De vloot wordt het ‘Digitaal Verkenningsteam’ genoemd en helpt zo’n 100 keer per jaar bij het brandweerwerk van middelgrote en groterer branden. Het personeel van de eenheid vliegt gemiddeld eens in de drie dagen met een drone om te helpen bij brandbestrijdingsoperaties.

De uitrusting van het team omvat:

  • Een Flyability Elios 2
  • Twee DJI Matrice 300
  • Een DJI Mavic Enterprise, uitgerust met een thermische camera
  • Onderwaterdrones
  • Een klein onbemand schip met sonar
  • Meettoestellen voor het aflezen van metingen op afstand
  • Lichaamscamera’s
  • Een robot uitgerust met verschillende soorten sensoren en camera’s en een brandblusser

Al dit materiaal is opgeslagen in twee bestelwagens die stand-by blijven, klaar om op elk moment ingezet te worden. De bestelwagens dienen niet alleen als opslagplaats voor de drones en andere uitrusting van de eenheid, maar ook als operationele basis wanneer de eenheid in het veld is. Vanuit het busje kunnen de leden van de eenheid de visuele gegevens die de drones verzamelen, livestreamen en combineren met live bodycambeelden om te bepalen waar een brand nog woedt of als een gebouw dreigt in te storten door brandschade.

De Rotterdamse brandweer heeft een eigen softwareplatform ontwikkeld voor het delen van alle gegevens die live worden gestreamd door zowel drones, bodycams en andere apparatuur. Met de software kunnen de leidinggevenden van het ‘Digitaal Verkenningsteam’ de visuele gegevens selecteren die zij willen delen met de mensen die actief de brand bestrijden. Daarnaast kunnen ze schakelen tussen livestreams van de verschillende camera’s om de aandacht van de brandweerlui te richten op te belangrijkste informatie voor het inspanningen.

Het ‘Digitaal Verkenningsteam’ van de brandweer ontwikkelt ook nieuwe software die AI zal gebruiken om livestreams van al zijn drones, bodycams en andere apparatuur automatisch te analyseren. Zo hopen ze in realtime inzicht te geven in waar brandslachtoffers of gevaarlijke stoffen zich zouden kunnen bevinden of waar meer aandacht nodig zou kunnen zijn om een brand te blussen. Zodra de tool voltooid is, kan hij brandweerlui helpen te weten waar ze moeten zijn om levens te redden en hoe veilig de omstandigheden zullen zijn als ze daar eenmaal zijn.


Hoe gebruikt de Rotterdamse brandweer drones?

Drones worden door de brandweer gebruikt om visuele en thermische gegevens te verzamelen die de status van een brand weergeven. Deze worden gebruikt om:

  • Risico’s te beoordelen voor mensen en structuren in de buurt tijdens een aanhoudende brand
  • Een overzicht van het volledige incident te maken om de inspanningen op de grond te informeren
  • Te zoeken naar slachtoffers die gered moeten worden
  • Veiligheidsbeslissingen te maken voor brandweerlui met betrekking tot het al dan niet kunnen betreden van een gebouw, schip of gebied om het vuur te bestrijden.
  • Brandhaarden te identificeren die met het blote oog gedoofd lijken (met behulp van thermische gegevens)
  • De oorzaken van de brand te onderzoeken nadat deze geblust is

Een van de belangrijkste locaties waar de Rotterdamse brandweer brand bestrijdt, is de haven van Rotterdam, de grootste zeehaven van Europa. In de haven werken dagelijks 380.000 mensen. Het gebied dat de haven bestrijkt is enorm: 720 km2 in totaal.

Shell exploiteert in Rotterdam de grootste olieraffinaderij van Europa. Elk jaar passeren duizenden containerschepen de haven met enorme tanks vol olie, maar ook met chemicaliën en andere vluchtige stoffen. De grote tanks die de containerschepen vervoeren, hebben een grote kans om in brand te vliegen. Deze tankbranden zijn een van de meest risicovolle branden die de Rotterdamse brandweer moet bestrijden. Zij zijn ook een van de redenen waarom de brandweer zo’n grote vloot drones heeft. De drones zijn namelijk een cruciaal hulpmiddel om efficiënt en veilig te kunnen reageren op tankbranden in de haven. Met een combinatie van water-, buiten- en binnendrones kan de brandweer snel een beter overzicht krijgen van de tanks in de buurt die ook in brand kunnen vliegen, van partijen in de buurt die door de brand in gevaar kunnen worden gebracht en van de tankbrand zelf.


Op zoek naar een indoor drone

Begin 2020 was Robbert Heinecke, de leider van het ‘Digitaal Verkenningsteam’ op zoek naar een drone die specifiek voor binnenscenario’s gemaakt is. Na wat onderzoek besloot hij dat de Elios 2, met zijn vermogen om kleine ruimtes te betreden, zijn visuele gegevens van hoge kwaliteit en zijn thermische beeldvormingsmogelijkheden, de juiste drone was voor zijn behoeften.

Kort nadat hij de Elios 2 had gekocht, kreeg Heinecke de kans om hem te gebruiken op de plaats van een grote brand. In die eerste vlucht wilde hij:

  • Zien of de brand volledig gedoofd was
  • De omvang van de door de brand veroorzaakte schade inschatten
  • Bepalen of het veilig was om het gebouw te betreden

Tijdens de vlucht kon zijn team op de live feed van de Elios 2 zien dat het vuur nog steeds brandde.

Heinecke vond dat deze ene vlucht de waarde van de Elios 2 bewees. Het stelde hem namelijk in staat om de omstandigheden in het beschadigde gebouw duidelijk te zien zonder iemands leven te riskeren door het gebouw te betreden.


Conclusie

Na die eerste missie voegde Heinecke de Elios 2 toe aan zijn vloot in de bestelwagen van het ‘Digitaal Verkenningsteam’, zodat hij snel kon worden ingezet voor toekomstige brandbestrijdingsoperaties.

“Ik was op zoek naar een indoor drone, en ontdekte dat de Elios 2 de enige drone was die me kon helpen om te doen wat ik moest doen. De Elios 2 is 100% succesvol. Je vliegt heel snel naar je doel, neemt een kijkje, ziet het en gaat terug.”

Robbert Heinecke, Leider ‘Digitaal Verkenningsteam’ van de Brandweer Rotterdam

De brigade zet de Elios 2 nu regelmatige meerdere keren per jaar in voor het bestrijden van branden in diverse binnenscenario’s, waaronder:

  • Scheepsruim
  • Magazijnen
  • Pijpen
  • Tunnels
  • Schoorstenen
  • Windmolens (om te bepalen of binnentrappen stabiel/veilig zijn voor gebruik)

Meer weten? Contacteer ons.



Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.