Verzending binnen 24 uur Veilig betalen Gratis verzending vanaf 150€

waarom rtk-hardware een blijvertje is

Wat is real-time kinematica en wat betekent het voor uw drone?

Hoe nauwkeurig is nauwkeurig genoeg? Als u bent zoals de meeste landmeters, is het antwoord “zo nauwkeurig als mogelijk”. 

Met een RTK-drone kunnen landmeters en andere drone-piloten bij elke vlucht een positiebepaling op centimeters nauwkeurig verwachten. Het systeem is een duidelijke verbetering ten opzichte van satellietgegevens en kan u helpen om over de nauwkeurige informatie te beschikken die u nodig hebt om de klus te klaren. 


Wat is RTK precies?

Real-Time Kinematics, of kortweg RTK, is een speciale techniek voor satellietplaatsbepaling die tot op de centimeter nauwkeurige resultaten kan opleveren, waardoor het een onschatbaar hulpmiddel is voor landmeters over de hele wereld. De methode houdt in dat satellietgegevens worden vergeleken met een grondstation voor nauwkeurige, real-time informatie. 

D-RTK 2 Mobile Base Station

De belangrijkste onderdelen van de RTK-techniek zijn:

  • Een basisstation: Het basisstation, ook wel referentiestation genoemd, blijft op een gedefinieerd punt op de grond, waar zijn GPS-locatie voortdurend wordt afgezet tegen de locatie van een drone. Om goed te kunnen werken, moet een RTK-drone voortdurend in verbinding staan met het basisstation.
  • RTK-ontvanger: Dit apparaat is een onderdeel van de hardware van de drone en stuurt signalen naar zowel de controller als een satelliet.
  • Een controller: De afstandsbediening van je drone stuurt signalen om de drone te bewegen en geeft coördinaatveranderingen weer.
  • Satelliet: Satellietgegevens zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van elk RTK-systeem. Maar in plaats van alleen te communiceren met de drone-ontvanger, wordt de informatie ook getoetst aan het basisstation, waardoor de positienauwkeurigheid wordt bepaald.


Het voordeel van RTK

RTK-gegevens zijn veel beter dan satellietgegevens alleen, omdat ze kunnen worden gebruikt om onnauwkeurigheden en discrepanties te corrigeren, zodat de informatie de werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert. Er zijn talrijke factoren die satellietcoördinaten kunnen scheeftrekken, waaronder het weer, hoge gebouwen, bergen en andere zaken. Dit worden “troposferische vertragingen” genoemd. Het RTK-systeem vult deze gaten op met real-time gegevens van het basisstation en de drone.

RTK Module for the Mavic 2 Enterprise Advanced

De belangrijkste voordelen van een RTK-systeem zijn:

  • Verbeterde nauwkeurigheid: Dit is het grootste voordeel. In vergelijking met alleen satellietgegevens biedt een RTK-systeem een veel grotere nauwkeurigheid van de plaatsbepaling – meestal tot op centimeterniveau.
  • Real-time correcties: Terwijl andere aanpassingstechnologieën zoals PPK (meer daarover hieronder) scheve gegevens corrigeren en gaten opvullen nadat een vlucht is voltooid, herstellen RTK-correcties fouten automatisch. Dit betekent dat de gegevens die u tijdens een vlucht ziet, gegevens zijn die u kunt vertrouwen.
  • Minder grondcontrolepunten: Grondcontrolepunten zijn vaste plekken op de grond met bekende coördinaten die kunnen worden gebruikt om GPS-gegevens bij te stellen. Het uitzetten en meten van deze punten kan veel tijd in beslag nemen. Maar met RTK maakt het basisstation GCP’s overbodig, zodat u projecten met aanzienlijk minder gedoe kunt voltooien. 

Het verschil tussen vergelijkbare drones met en zonder RTK is verbazingwekkend. In een recent onderzoek hebben DJI en DroneDeploy de Phantom 4 RTK en Phantom 4 Pro (een consumentenversie die geen ingebouwde RTK-ontvanger heeft) vergeleken tijdens meer dan 30 verschillende vluchten met een controlepuntensysteem voor een onderzoek van een gebouw op het dak. De resultaten toonden aan dat de drone met RTK de horizontale en verticale nauwkeurigheid van de gemeten punten beter berekende, evenals de nauwkeurigheid van lineaire metingen.


Gebruik van een RTK-drone met PPK

Hoewel RTK-technologie een grote stap voorwaarts is ten opzichte van het gebruik van satellietgegevens alleen (vooral als het niet wordt gecorrigeerd met grondcontrolepunten), heeft het wel enkele beperkingen. Als uw drone bijvoorbeeld de verbinding met de controller of satelliet verliest, dan is real-time gegevensoverdracht niet mogelijk. Sommige opdrachten, vooral langere opdrachten in moeilijk terrein, maken het moeilijk of zelfs onmogelijk om een stabiele gegevensoverdracht te handhaven.

Daarom is het RTK-systeem niet de enige manier waarop landmeters en andere drone-professionals satellietcoördinaten corrigeren en nauwkeurigheid garanderen. Een andere methode heet “post-processing kinematics,” of kortweg PPK. Hoewel er vaak over hetzelfde wordt gesproken, is het belangrijk op te merken dat RTK-technologie en PPK eigenlijk heel verschillend zijn.

PPK vereist in wezen dezelfde apparatuur als RTK, maar wordt uitgevoerd met een volledig andere workflow. In tegenstelling tot RTK, betekent een PPK-workflow dat u geen real-time correcties nodig heeft. In plaats daarvan slaat het drone-systeem gegevens op aan boord van de drone, en de berekeningen na de vlucht combineren zowel de gegevens van het vliegtuig als de gegevens van het basisstation, waarbij de resultaten in PPK-software op een computer worden geproduceerd. De gegevens worden aangemaakt met geotag-coördinaten van een GPS-unit aan boord. Het basisstation houdt intussen ook de positiegegevens van de drone bij. Deze getallen kunnen dan na afloop van een vlucht met elkaar worden vergeleken.

Hoewel u niet het gemak hebt van correcties onderweg, vereist een PPK-systeem minder transmissies en kan het dus de klus klaren, zelfs bij een slechte ontvangst van het netwerksignaal of andere obstructies. Om het potentieel te maximaliseren en de beperkingen van elke methode te dekken, maken veel topklasse drone-oplossingen voor bedrijven gebruik van zowel RTK- als PPK-technologieën om de meest nauwkeurige positionering mogelijk te maken. De Cloud PPK Service voor DJI’s Phantom 4 RTK, bijvoorbeeld, kan worden gebruikt om berekeningen uit te voeren op de afstandsbediening van de drone, in aanvulling op de DJI GS RTK-vluchtplanning app. Deze opzet betekent ook dat u de Phantom 4 RTK kunt aanpassen aan de workflow die het meest zinvol is voor de taak.

De resulterende gegevens kunnen snel worden geïmporteerd in DJI’s geavanceerde karteringssoftware, DJI Terra, voor extra analyse.  


Haal het meeste uit uw RTK-hardware

Als u op zoek bent naar een RTK-systeem dat betrouwbaar is voor elke vlucht, dan wilt u een zakelijke drone van DJI. Onze RTK-systemen maken gebruik van een on-drone module en een uiterst nauwkeurig GNSS Mobile Station. Of u er nu voor kiest om volledig te vertrouwen op RTK of ook PPK-mogelijkheden hebt als back-up, het gebruik van een DJI drone betekent dat u kunt verwachten dat u verbonden blijft, ongeacht de missie.

Enkele van DJI’s belangrijkste RTK-drones zijn: 

De Phantom 4 RTK

Meer info

De perfecte landmeetdrone op instapniveau is hier. Dankzij de RTK-module biedt deze enterprise drone een horizontale positioneringsnauwkeurigheid van 1 cm + 1 ppm, een verticale positioneringsnauwkeurigheid van 1,5 cm + 1 ppm en een absolute horizontale nauwkeurigheid van fotogrametrische modellen binnen 5 cm. De drone slaat ook satellietobservatiegegevens op die kunnen worden gebruikt voor PPK met de DJI Cloud PPK Service.

Matrice 300 RTK

Meer info

Welkom in de toekomst van commerciële drones. De Matrice 300 RTK accentueert zijn geavanceerde RTK-positioneringssysteem met geavanceerde AI-mogelijkheden en positionering met zes richtingsgevoelige sensoren. Voeg daarbij een maximale vliegtijd van 55 minuten, hot-swappable batterijen en een breed scala aan bedrijfstemperaturen en je krijgt een drone die klaar is voor elke klus die je hem kunt toewerpen.

Mavic 2 Enterprise Advanced

Meer info

Dit compacte, opvouwbare instrument wordt geleverd met een ingebouwde 48MP dual-sensor met 640×512 px thermische resolutie. Dankzij de bevestigbare RTK-module kan deze drone nauwkeurige, herhaalbare inspectiemissies vliegen. Met een vliegtijd tot 31 minuten is dit een krachtige, draagbare oplossing. 

Wenst u meer informatie over onze landmeetkundige oplossingen?Contacteer ons!

Bron: DJI Enterprise op 10 september 2021


Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.