✓ Vandaag besteld, binnen de 24 uur verzonden | ✓ Gratis verzending vanaf €150 | ✓ Uitstekende afterservice

Zoek- en reddingsoperaties in troebel water met een onderwaterdrone

ROV’s of onderwaterdrones in combinatie met sonar navigatiesystemen blijken het ideale duo voor zoek- en reddingsoperaties in troebel water.

Troebel water is per definitie gevaarlijk om in te navigeren. Het zicht kan onder het oppervlak variëren van een paar meter tot een paar centimeter. In sommige gevallen is het water zelfs zo donker en dicht dat je je hand op millimeters van je gezicht niet kan zien. In omstandigheden waar het zicht gevaarlijk laag is, zijn zoek- en reddingsoperaties uiterst moeilijk uit te voeren. Zo is het onmogelijk om de parameters van het duikgebied vast te stellen. Bijgevolg worden duikers geconfronteerd met onbekende en potentieel onveilige omstandigheden, wat de zorg om hun veiligheid dan weer vergroot.


Zoeken in troebel water – Zien door een troebele omgeving

Hoewel het menselijk oog niet door water kan kijken, biedt de technologie de mogelijkheid om in troebel water te navigeren en doelen te identificeren. Elke onderwaterdrone van Deep Trekker, beter bekend als een Remotely Operated Vehicle (ROV), wordt standaard geleverd met een ingebouwde HD-camera. Wie een scherper beeld wenst, kan deze onderwaterrobots upgraden met een 4K-camera, die nog meer beeld en contrast biedt. Zelfs met de meest geavanceerde camera’s is het echter altijd moeilijk geweest om in troebel water te filmen. Dat is nu verleden tijd dankzij de technologische vooruitgang in ROV-navigatiesystemen, zoals sonar.

Zo zijn sonar navigatiesystemen al van direct nut gebleken voor opsporings- en reddingsteams. Zij zien nu stilaan de voordelen van deze geavanceerde technologie. Sonar heeft namelijk gezorgd voor grotere successen bij het vinden van verloren of afgedankte doelen én de uitvoering van veilige en effectieve bergingsmissies.

Zijscan-sonarsystemen bijvoorbeeld worden achter boten gesleept om een groot wateroppervlak af te zoeken. In eerste instantie wordt het hele zoekgebied verdeeld in een raster. De side scan wordt dan door het hele raster gesleept. Elk gebied wordt twee keer gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het gebied volledig verkend is.


Identificatie van het doelwit

Zodra de side scan het gebied doorzocht heeft, kunnen zoek- en reddingsteams interessante gebieden markeren. Het gaat hier over gebieden waar hun doel zich kan bevinden. Traditioneel worden op dit punt duikers ingezet, die door het troebele water moeten navigeren in de hoop hun doel te vinden. Bij nul zichtbaarheid moeten deze duikers vertrouwen op hun tastzin om zich te verplaatsen en hun doel te lokaliseren.

Dit proces wordt herhaald totdat de missie voltooid is. Duikers hebben echter een beperkte tijd die zij onder water kunnen doorbrengen. Anders wordt het nog gevaarlijker voor hen. Bovendien heeft elke operatie een maximale diepte die zij kunnen duiken. Afhankelijk van de watertemperatuur en andere externe factoren kunnen duikers dus beperkt worden tot slechts een uur onder water. Zijn ze langer onder water? Dan lopen ze het risico om onderkoeld te raken.


Alternatief voor zoeken in troebel water

Op afstand bediende voertuigen worden steeds vaker gebruikt bij zoek- en reddingsoperaties. Niet om duikers te vervangen. Maar om met hen samen te werken. Net als bij de traditionele methoden kan de ROV snel ingezet worden om het doel te identificeren. Op voorwaarde dat de side scan zijn sweep voltooid heeft en interessante gebieden geïdentificeerd heeft.

Bij een zoektocht in troebel water zal de standaardcamera op de onderwaterdrone net zo werken als het menselijk oog. Het zal met andere woorden moeilijk zijn om door het water te navigeren. En hier komen de sonarsystemen goed van pas. De ROV-piloot navigeert vanaf de oppervlakte door het slecht zichtbare water. Dit doet hij uitsluitend met behulp van het heads-up display (HUD) van de sonar. Je kan het vergelijken met een piloot die op de instrumenten van zijn vliegtuig vertrouwt wanneer hij door mist vliegt.


Het doel identificeren

Als de onderwaterdrone het doel met succes geïdentificeerd heeft, is het aan de duikers. Zij volgen de kabel van de ROV rechtstreeks naar het doel en maken dat klaar voor ophaling. Als de locatie een plaats delict is, kan de ROV het gebied opnemen en documenteren voor het onderzoek. Het belangrijkste is dat de veiligheid van de duiker vanaf de oppervlakte nauwlettend in de gaten gehouden kan worden terwijl het doel opgehaald wordt.


Zoek- en bergingsvoertuigen

De  Deep Trekker DTG3  en  REVOLUTION  zijn op afstand bediende voertuigen die volledig draagbaar zijn. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de interne oplaadbare batterijen, waardoor de hele unit in een draagtas past. De ROV kan tot 8 uur werken op een volle lading. Hierdoor kunnen zoekteams meer doen dan een normale duiker. Dankzij een oplaadbeurt van slechts 90 minuten is het toestel terug klaar voor een nieuwe dag.

Die draagbaarheid van de ROV is uiterst belangrijk tijdens een zoek- en reddingsoperatie. Aangezien watermassa’s zich op de meest afgelegen locaties bevinden, moeten teams er misschien via de lucht of te voet raken. Hier is de DTG2 perfect inzetbaar: hij zit in een draagtas, kan dus vervoerd worden naar en ingezet worden in deze geïsoleerde gebieden.

Bovendien kan de onderwaterdrone worden uitgerust met een grijparm om een ondergedompeld doel op te pakken en naar de oppervlakte te brengen.

Contacteer ons als je meer wilt weten over onderwaterdrones voor zoek- en reddingsoperaties. We vinden een oplossing op maat van jouw behoeften.


Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.