Verzending binnen 24 uur Veilig betalen Gratis verzending vanaf 150€

Vlotter projectbeheer en meer mogelijkheden in de bouw dankzij drones

Wat als je jouw projecten efficiënter kan aanpakken waardoor je jouw arbeids- en productiekosten naar beneden krijgt? Onmogelijk zeg je? Allesbehalve. We leggen je hieronder uit waarom en vooral hoe!


Drones in de bouwsector

Je kent ze zeker en vast. Die kleine, vliegende dingetjes die een zoemend geluid maken. Ze hebben de grootste revolutie in de bouwsector ontketend sinds ooit. Grote bouwbedrijven zetten ze al volop in. Nu jij nog. Want slechts één drone inzetten, kan je al tal van voordelen opleveren op gebied van veiligheid, efficiëntie en winst. En als ondernemer is dat niet onbelangrijk.


Betere planning

De start van een nieuw project begint met een goede planning. Als aannemer moet je die zo strak mogelijk aanhouden. Want elke vertraging kost jou – en finaal jouw klant – geld. Drones kunnen je helpen bij het nog beter plannen van je projecten. In eerste instantie kunnen zij op een efficiënte manier kleine en grote werven volledig in kaart brengen, ook waar er voor mensen beperkingen zijn in hoogte of toegang. Op basis van de data die hier verzameld worden, kan jij jouw planning zo concreet mogelijk maken. En dankzij drones doe je dat op een kostenefficiënte manier. Je hebt er namelijk minder mensen én minder tijd voor nodig. Maar het gaat nog iets verder. Dankzij de 3D-modelleringssoftware op drones, kan je dus 3D-modellen maken én die continu bijwerken naarmate het project vordert. Op die manier kunnen middelen te allen tijde efficiënt ingezet worden.


Beter projectmanagement

Je kan een uitstekende planning opmaken. Als niemand er zich aan houdt, is die waardeloos. Naast planning, is het beheer van jouw project dus cruciaal. Alle taken op de werf moeten zorgvuldig gecoördineerd worden om de uitvaltijd te beperken, de productiviteit te maximaliseren en de budgetten te respecteren. Door regelmatige inspecties en luchtverkenningen uit te voeren met drones, heb je een uitgebreid en permanent overzicht. Zo kan je met een drone de verschillende activiteiten van je werknemers monitoren, berekenen hoeveel tijd een bepaalde taak in beslag neemt en zo optimaliseren doorheen het project én bij volgende projecten. Maar drones spotten ook gebieden waar je vertraging oploopt en kunnen daarbij een duidelijke oorzaak blootleggen. Drones op je werf inzetten, leidt automatisch tot meer verantwoordelijkheid, minder fouten en meer besparingen. En vooral dat laatste is vandaag een essentieel element in bouwprojecten.


Minder kosten

Het gebruik van drones levert besparingen op over de volledige levenscyclus van jouw projecten. Onderzoeken en inspecties vanuit de lucht – zowel van de site als van de werkzaamheden – vergen minder van jouw middelen dan de tijdrovende handmatige processen. Bovendien kan je drones ook inzetten voor (zwaar) hijswerk en andere toepassingen. Hierdoor bespaar je misschien wel in transportkosten. Laat drones ook jouw energieverbruik monitoren zodat je kan bekijken hoe je energie kan besparen. Een bundeling van al deze acties zorgen ervoor dat jouw winstmarges groter worden.


Risicobeperking

Veiligheid op bouwwerven is altijd een hot topic. Drones kunnen de veiligheid van jouw werven echter verhogen. Wie drones voor zijn bouwprojecten inzet, beperkt de risico’s voor zijn mensen, met een veiligere werf als gevolg. Zet je drones dus in voor de inspectie van moeilijk bereikbare plaatsen, het verzamelen van gegevens in gevaarlijke omgevingen, … Zo hoeven jouw werknemers geen onveilige handelingen meer uit te voeren op een stelling en voelen ze zich veiliger in het uitoefenen van hun job. Andere risico’s op een werf bestaan uit diefstal en vandalisme. Die zijn helaas nooit ver weg. Weet dat je drones ook kan inzetten voor het surveilleren op jouw werven. Misschien schrikken ze de daders wel af. Als dat niet zo is, heb je alles op z’n minst mooi in beeld gebracht.


Waar moet je rekening mee houden als je drones inzet?

Wie investeert in drones, moet rekening houden met een aanzienlijke investeringskost: de drone zelf, software, sensoren, opleiding van je werknemers, … Veel bedrijven kiezen er daarom voor om dit in eerste instantie uit te besteden aan een drone serviceprovider.

Of je nu zelf met drones aan de slag gaat of dit via een provider doet, je moet sowieso met bepaalde zaken rekening houden. Een eerste element is wetgeving. Het gebruik van drones voor jouw bouwproject valt ongetwijfeld onder een bestaande regelgeving. Denken we bijvoorbeeld aan het inzetten van gekwalificeerde dronepiloten voor het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Of het verkrijgen van een attest wanneer je ‘s nachts boven mensen in een gecontroleerd luchtruim wil vliegen.

Maar je hebt ook een duidelijk opzet nodig. Hoe passen drones binnen jouw projecten? Breng hierbij elke stap en de invloed ervan op alle betrokkenen in kaart. Op die manier kom je tot een goed uitgekiend beleid, veiligheidshandleidingen en operationele procedures die voor iedereen duidelijk zijn.


Hoe begin je eraan?

Het is ondertussen duidelijk dat drones heel wat voordelen met zich meebrengen voor jouw bouwprojecten. Wil je ermee aan de slag? Dan zijn er een aantal essentiële vragen die je moet beantwoorden om te bepalen wat je nodig hebt en hoeveel het je eventueel zal kosten.

  1. Hoe is jouw bedrijf gebaat bij een betere gegevensverzameling?
    Dat je met drones meer en gemakkelijker gegevens over werven kan verzamelen, staat als een punt boven water. Jij moet echter definiëren welke gegevens je nodig hebt en op welke manier iedereen in je bedrijf daarbij gebaat is.
  2. Welke kosten wil je drukken en hoe kunnen drones hiertoe bijdragen?
    Overloop de verschillende fases in jouw project(en) en definieer waar je kosten wil drukken. Bekijk dan hoe je drones kan inzetten om die besparingen te bekomen.
  3. Hoe kan je met drones de risico’s voor jouw werknemers verminderen?
    Veiligheid van personeel is één van de topprioriteiten in de bouwsector. Ga je aan de slag met drones? Dan breng je eerst in kaart in welke situaties het meest ongevallen of risico’s gebeuren en hoeveel dit ook effectief gebeurt. Bekijk vervolgens hoe drones dit kunnen voorkomen.
  4. Hoe nauwkeurig moeten de dronegegevens zijn om een impact te hebben?
    De nauwkeurigheid van de gegevens die je verzamelt, zal sowieso altijd hoog moeten zijn. Toch verschilt die nauwkeurigheid van project tot project en van activiteit tot activiteit. Formuleer daarom een aantal basiscriteria voor elk project en elke activiteit die je in de toekomst kan verfijnen.
  5. Voor welke toepassingen kan je drones inzetten?
    Zoals hierboven aangehaald, kan je drones voor tal van zaken inzetten. Bepaal zelf – misschien in combinatie met de kostenbesparingen die je wilt bereiken – welke zaken cruciaal zijn en dus door drones uitgevoerd moeten worden.
  6. Hoeveel piloten heb je nodig en hoeveel training moeten ze krijgen?
    Schakel je geen drone serviceprovider in? Dan is het belangrijk om te bepalen of je bestaande medewerkers omschoolt tot dronepiloten of je nieuwe mensen met de juiste kwalificaties inschakelt. Op basis van deze beslissing kan je kijken hoeveel training er nodig is.
  7. Hoe zullen de verzamelde gegevens opgeslagen en verwerkt worden?
    In een bouwproject werk je ongetwijfeld samen met tal van partijen die – al dan niet – toegang moeten hebben tot de verzamelde gegevens. Sta dus even stil bij hoe je die informatiedeling zo efficiënt mogelijk kan doen verlopen. Is een centraal platform nodig of zijn er andere mogelijkheden om dit te doen?

Droprise® is een professionele partner in de dronesector die zijn klanten adviseert op gebied van verkoop, naverkoop en financiering. Door middel van een grondige analyse brengen wij jouw noden in kaart en bieden we je een oplossing op maat van jouw bedrijf. Nood aan onze expertise? Contacteer ons dan via info@droprise.be.


Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.